برای بستن، ESC را بفشارید

جستارهای معنوی

8   مقاله
8
2 دقیقه زمان مطالعه
0 21

کسانی که نگاهشان از جنس عالم کثرت است و بین همه‌چیز و همه‌کس خط و مرز می‌کشند، ماه رمضان را امری فقط مختص مسلمانان می‌دانند، کریسمس را فقط برای مسیحیان، نوروز را فقط برای زرتشتیان، یوم کیپور را فقط برای یهودیان و به همین ترتیب.

اما آنان که چشمشان به عالم وحدت روشن شده و تلاش می‌کنند در پس پرده، دستی را ببینند که همه‌چیز را پیش می‌برد، در هر چیزی از جمله بهار، لبخند یک نوزاد، عیدی ملی یا آیینی مذهبی، جوهره‌ای را می‌جویند که چون خونِ حیات‌بخش، در رگ‌های هستی جاری است.

ادامه خواندن
4 دقیقه زمان مطالعه
0 23

در یادداشتی دیگر، از این گفتیم که شب قدر چه ماهیت و کیفیتی دارد؛ هرچند کسی جز انسان کامل به درک حقیقتِ این شب نمی‌تواند رسید. با‌این‌حال، «آب دریا را اگر نتوان کشید/ هم به‌قدر تشنگی باید چشید.» در یادداشت حاضر قصد داریم با همین رویکرد، تلاش کنیم تا ان‌شاءالله دریابیم از میان همهٔ دعاهایی که در این شبِ پُرقدر می‌توان به درگاه الهی داشت، بهترینِ آنها چه دعایی است. 

ادامه خواندن
7 دقیقه زمان مطالعه
0 22

باید از شب گفت و از کیفیتِ لیلی… آری، لیلی؛ یار آسمانی. شب فرا رسیده. قدر آمده. سحر است و ماهِ رمضان می‌بارد. آری، خودِ ماه رمضان است که چون باران می‌بارد… زیر باران باید رفت… پس بیا، بیا سالکِ صادق، بیا تا در این شبِ نورانی، از قدرِ این شب بگوییم…

ادامه خواندن
2 دقیقه زمان مطالعه
0 18

رمضان بیش از آنکه یک ماه (یک بازهٔ زمانی) باشد، یک کیفیت وجودی است. در این کیفیتِ وجودی، حجاب‌های حائل میان انسان و حقیقت، میان دنیا و آخرت، میان باطن و ظاهر، میان این جهان و عالم غیب نازک‌تر می‌شود و امکان اتصال با عالم بالا سهل‌تر از همیشه خواهد بود. بنابراین کسانی که در اوقات دیگر سال نیز چنان اتصالی دارند می‌شود گفت که در کیفیت رمضانی به سر می‌برند.

ادامه خواندن
1 دقیقه زمان مطالعه
0 22

رمضان یک سلوکِ تمام‌عیار است. ماه رمضان آغاز شده است. برای اینکه قدر این ماه پُربرکت را بیش از پیش بدانیم، پیشنهاد می‌کنم همین امشب دعای وداع با این ماه را بخوانیم. بخوانیم تا ببینیم اندک‌زمانی دیگر، چه ماهی را پشت سر گذاشته‌ایم و سالی دیگر باید منتظر بمانیم تا اگر عمری باشد، رمضانی دیگر را درک کنیم.

ادامه خواندن
5 دقیقه زمان مطالعه
0 86

تا دیر نشده برای خودت یاری برگزین! آدمی بی‌دلدار و محبوب نمی‌تواند این جهان را از سر بگذراند. یارِ خوب، همان همدمِ همدلی است که یار و یاور انسان در سختی و آسانی و در همهٔ اوقات زندگی است. او به انسان کمک می‌کند در روزهای تاریک و شب‌های گرفته نمانَد و از آنها عبور کند، و حضور او در روزهای روشن و شب‌های پُرستاره، نهایتِ لذت را برای آدمی ممکن می‌سازد. یار و محبوب، رنگی از شادی را به زندگی می‌پاشد و طعمی از عشق را به زندگی می‌دهد که هیچ‌چیز را نمی‌توان جایگزین آن کرد. اما انسان کدام یار را باید برگزیند تا پس از چندی احساس نکند که مغبون شده است؟

ادامه خواندن
4 دقیقه زمان مطالعه
0 69

از محرم سال ۶۱ هجری قمری تا محرم سال ۱۴۴۶ هجری قمری، دقیقاً ۱۳۸۵ سال گذشته و از پسِ این‌همه سال ــ نزدیک ۱۴ قرن ــ هنوز برای «شهدای دشت کربلا» و در رأس آنها حضرت حسین بن علی (ع) اشک‌ها در سراسر جهان ریخته می‌شود. آیا دلیلی دارد که این واقعه در گسترهٔ این زمان طولانی زنده مانده است؟

ادامه خواندن
3 دقیقه زمان مطالعه
0 99

محبت حضرت زهرا (س)، که خود محبوب رسول‌الله و محبوب خداوند بوده است، یک مصداق «راه راست» (مستقیم، سریع، بدون کژی و انحراف؛ همان الصراط المستقیمِ مذکور در سورهٔ حمد) است که آدمی را به فطرت الهی خویش می‌رساند. و انسانی که الوهیت درونش بالفعل شده باشد، به وصل الهی رسیده و از زندان نفْس رها شده است. و این خودِ بهشت است. 

ادامه خواندن